Χοντραίνει επικίνδυνα το «παιχνίδι» η Άγκυρα – «Παγωμάρα» στο Μαξίμου

Tourkoi-696x388

Κλιμακώνονται σε απρόβλεπτο βαθμό οι -ήδη τεταμένες την τελευταία περίοδο- ελληνοτουρκικές σχέσεις έπειτα και από την απόφαση της Επιτροπής Ασύλου για την χορήγηση ασύλου σε έναν από τους οχτώ Τούρκους στρατιωτικούς της Αλεξανδρούπολης, με την Άγκυρα να απειλεί με «επιπτώσεις» στις διμερείς σχέσεις.

Η Ελλάδα περιθάλπει πραξικοπηματίες

Το τουρκικό ΥΠΕΞ άστραψε και βρόντηξε με την απόφαση για χορήγηση ασύλου στον έναν από τους οκτώ τούρκους πραξικοπηματίες, καθώς το εν λόγω ζήτημα είναι ζέον για τον Ταγίπ Ερντογάν.

Υπενθυμίζεται, ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα στις αρχές του Δεκέμβρη, ο τούρκος πρόεδρος είχε ζητήσει δημόσια από τον Αλέξη Τσίπρα, την έκδοση των οκτώ στην Τουρκία.

Η Άγκυρα σε κάθε περίπτωση, κατά πώς φαίνεται και από την δριμύτατη ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της, χρεώνει στην Ελλάδα την προστασία και υπόθαλψη πραξικοπηματιών, ενώ αναφέρει ξεκάθαρα ότι πρόκειται περί πολιτικής απόφασης, αποκρούοντας τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις του έλληνα πρωθυπουργού πως οι οκτώ είναι μεν ανεπιθύμητοι στη χώρα αλλά η απόφαση ανήκει στη Δικαιοσύνη.

Συγκεκριμένα, το τουρκικό ΥΠΕΞ στην ανακοίνωσή του, τονίζει:

«H Ελλάδα που έδωσε άσυλο σε έναν από τους οκτώ πραξικοπηματίες που συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, με αυτήν της την απόφαση έδειξε για μια ακόμη φορά ότι είναι μια χώρα που προστατεύει και υποθάλπει πραξικοπηματίες.

Η Ελλάδα που εμπόδισε τους εγκληματίες, οι οποίοι είχαν στόχο την δημοκρατική τάξη και σκότωσαν εκατοντάδες πολίτες και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, να λογοδοτήσουν ενώπιον της δικαιοσύνης της χώρας μας, δεν επέδειξε τη συμπαράσταση και συνεργασία που περιμένουμε από σύμμαχο χώρα στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και του εγκλήματος.

Η απόφαση αυτή που πιστεύουμε ότι έχει ληφθεί με πολιτικά κριτήρια, αναμφίβολα θα έχει επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις και τη συνεργασία σε περιφερειακά θέματα».

Αμηχανία στο Μαξίμου

Παράλληλα, καυγάς, ξέσπασε ανάμεσα σε Κυβέρνηση και αντιπολίτευση για την πρωτοβουλία της πρώτης, με τη Νέα Δημοκρατία να αφήνει αιχμές για παρέμβαση στη Δικαιοσύνη ρωτώντας τον πρωθυπουργό «Για ποιο λόγο η κυβέρνηση υπέβαλε σήμερα αίτηση ακύρωσης κατά της χορήγησης πολιτικού ασύλου που αποφάσισε η Δευτεροβάθμια Επιτροπή Προσφυγών για τον πρώτο από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς;».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σήκωσε το γάντι δια του προσωπικού του λογαριασμού στο facebook αναρτώντας ένα εξόχως ειρωνικό σχόλιο για την αξιωματική αντιπολίτευση: «Η ΝΔ προφανώς αγνοεί ότι οι δευτεροβάθμιες επιτροπές ασύλου ειναι διοικητικά όργανα και κάνει λόγο για παρέμβαση στη Δικαιοσύνη.

Τη στιγμή μάλιστα που η αίτηση ακύρωσης παραπέμπει το θέμα ακριβώς στην κρίση της Δικαιοσύνης.

Πώς να τα πάει όμως καλά με τη διάκριση των εξουσιών όταν ο κος Μητσοτάκης μπερδεύει τον Μοντεσκιέ με το Ρουσσώ…».

Κύριο μέλημα του Μαξίμου πάντως, είναι να αποσυνδέσει την αίτηση ακύρωσης κατά της απόφασης παροχής ασύλου της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Προσφυγών από τις τουρκικές αντιδράσεις, καθώς σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, αυτή είχε κατατεθεί από το μεσημέρι.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Κυβέρνησης, «ακολουθώντας την πάγια θέση σε σχέση με τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς, όπως έχει επανειλημμένως και δημοσίως εκφραστεί, υποβλήθηκε σήμερα εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης αίτηση ακύρωσης κατά της χθεσινής απόφασης παροχής ασύλου της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Προσφυγών».

ΝΔ: Ο Τσίπρας έλεγε ότι σέβεται τη διάκριση των εξουσιών

Την αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας, προκάλεσε η αίτηση της κυβέρνησης να ακυρωθεί η χορήγηση ασύλου στον έναν εκ των 8 Τούρκων αξιωματικών.

«“Ως κράτος δικαίου η Ελλάδα σέβεται την διάκριση των εξουσιών” και “πράττει τα δέοντα για να έχουν δίκαιη δίκη” οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί δήλωσε προσφάτως ο κ. Αλ. Τσίπρας και μάλιστα παρουσία του Τούρκου Προέδρου κ. Ταγίπ Ερντογάν», υπενθυμίζει με ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας.

Για να καταλήξει η αξιωματική αντιπολίτευσης: «Κατόπιν τούτου το ερώτημα που έχουν οι πολίτες και οφείλει να απαντήσει ο πρωθυπουργός είναι αυτονόητο: Για ποιο λόγο η κυβέρνηση υπέβαλε σήμερα αίτηση ακύρωσης κατά της χορήγησης πολιτικού ασύλου που αποφάσισε η Δευτεροβάθμια Επιτροπή Προσφυγών για τον πρώτο από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς;».

Το σκεπτικό της απόφασης να δοθεί άσυλο

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα, η 3η Ανεξάρτητη Δευτεροβάθμια Επιτροπή Ασύλου, παρείχε άσυλο στον Τούρκο αξιωματικό, συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου με το οποίο έφθασαν στη χώρα μας οι οκτώ στρατιωτικοί το περασμένο καλοκαίρι μετά την απόπειρα πραξικοπήματος.

Στο σκεπτικό της απόφασης της η επιτροπή αναφέρει ότι δεν αποδεικνύεται από κανένα στοιχείο ότι ο Τούρκος συγκυβερνήτης του ελικοπτέρου συμμετείχε στην απόπειρα πραξικοπήματος, αλλά αντίθετα η Τουρκία τον εκζητεί για «πολιτικά εγκλήματα». Έτσι, καταλήγει η Επιτροπή δεν μπορεί να εκδοθεί στην Τουρκία καθώς δεν θα «έχει μια δίκαιη δίκη».

Ήδη, ο Τούρκος αφέθηκε ελεύθερος από το Αστυνομικό Τμήμα του Ολυμπιακού Χωριού όπου ήταν κρατούμενος, λόγω της εκκρεμότητας της αίτησης ασύλου που είχε καταθέσει.

Την ίδια ώρα, σε καθεστώς διοικητικής κράτησης παραμένουν οι άλλοι επτά Τούρκοι στρατιωτικοί, αναμένοντας τις αποφάσεις της Επιτροπής Ασύλου στην οποία έχουν προσφύγει.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αρειος Πάγος έχει πει «όχι» στην έκδοση των οκτώ στην Τουρκία.

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΚΑΙ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΟΥ. ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ ΤΗΣ GOOGLE ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΠΑΝΩ ΣΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°

πηγη