Με τα F-16… στο χέρι

me-ta-f-16-sto-xeri

Όσοι θέλετε ενημέρωση για τα όσα έγιναν στην Ουάσιγκτον συντονιστείτε με την ΕΡΤ ή τα ΣΥΡΙΖοτρολ που αναλαμβάνουν την εργολαβία. Και τι δεν θα ακούσετε ή θα διαβάσετε. Ότι γίναμε ισότιμος εταίρος των ΗΠΑ, ότι η «Ελλάδα επιστρέφει» αφού το είπε κι ο Τραμπ, ότι η Ελλάδα είναι επενδυτικός προορισμός, μιας και μας διαβεβαίωσε ο Τσίπρας. Την αλήθεια ποτέ δεν θα την μάθουμε. Άλλωστε, μπροστά στις κάμερες ποτέ δεν λέγονται σπουδαία πράγματα, παρά μόνο αυτά που θέλουν να βγάλουν οι διπλωμάτες.

Τα deals και οι… δύσκολες συζητήσεις γίνονται στο παρασκήνιο και ίσως δεν μάθουμε ποτέ, παρά μόνον όταν τα αποτελέσματα φανούν. Σε κάθε περίπτωση απ’ όσα μπορέσαμε να καταλάβουμε, αντιλαμβανόμαστε γιατί ο Ντ. Τραμπ είναι μεγάλος πωλητής και γιατί έγινε ζάμπλουτος. Τον πούλησε και τον αγόρασε τον κακόμοιρο τον Αλέξη μέσα σε λίγα λεπτά. Και μάθαμε πόσο κοστίζουν οι καλές κουβέντες οι οποίες για τους Αμερικανούς ποτέ δεν είναι τζάμπα.

Ένας εκσυγχρονισμός των F-16 που τουλάχιστον δύο φορές ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε για να το κάνει αντιληπτό στην Ελλάδα. Ουσιαστικά μας είπε ότι πρέπει να κόψουμε το λαιμό μας και να βρούμε περί τα 2,5 δις ευρώ που είναι ο πρώτος λογαριασμός. Διότι όπως είπε και ο Τραμπ «η αναβάθμιση των εξαιρετικών αεροσκαφών είναι καλή γιατί θα δημιουργήσει πολλές θέσεις εργασίας… στις ΗΠΑ».

Ποιο βούτυρο; Κανόνια μας διέταξε ο Πλανητάρχης κι αν θέλουμε τη στήριξή του θα πληρώσουμε ακριβά. Ενδεχομένως και με μια δεύτερη βάση στην Κρήτη, πλην της Σούδας, αυτή τη φορά για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Ίσως και με κάποιες συζητήσεις που δεν ξέρουμε για τα πετρέλαια του Αιγαίου και τις αμερικανικές διεκδικήσεις.

Όμως, το σημαντικό είναι ότι στην έδρα του ο Τραμπ μας έβαλε γκολ από το πρώτο λεπτό, έτσι για να μάθουμε να λέμε ότι «δεν έπρεπε να μας βρει αυτό το κακό».

Δεν μας άφησε περιθώρια ούτε για να σκεφτούμε αν πρέπει να αναβαθμίσουμε και τα γαλλικά Μιράζ ή αν πρέπει να αγοράσουμε άλλα αεροσκάφη, όχι αμερικανικά.

Όλα τα υπόλοιπα ήταν φιλοφρονήσεις και κουβέντες που λένε δύο ηγέτες μπροστά στις κάμερες. Ότι η Ελλάδα ανακάμπτει και θα στηρίξουν οι ΗΠΑ, ότι θέλουμε αμερικανικές επενδύσεις, ότι εδώ γεννήθηκε η δημοκρατία κι έχουμε κοινές αξίες κ.λπ.

Ίσως η μόνη ενδιαφέρουσα παρατήρηση έχει να κάνει με την ξεκάθαρη αναφορά του Τσίπρα για το Ελληνικό. Δεσμεύτηκε ότι το έργο θα γίνει, αλλά δεν ξέρουμε αν έχει ρωτήσει τους αρχαιολόγους και τους δασοφύλακες γι’ αυτό.

Εν κατακλείδει. Καλά τα ταξιδάκια στην πιο ισχυρή χώρα του κόσμου. Καλές οι δημόσιες σχέσεις με τον Πλανητάρχη ή με τους αμερικανούς επενδυτές. Καλές οι υποσχέσεις για στήριξη. Όμως, στο ματσάκι Ελλάδας – ΗΠΑ είναι γνωστό ποιος κερδίζει στο τέλος. Και ποιος μένει με το γελοίο παρελθόν του, όταν φώναζε «φονιάδες των λαών, Αμερικάνοι».

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΚΑΙ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΟΥ. ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ ΤΗΣ GOOGLE ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΠΑΝΩ ΣΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°

πηγη