«Πέντε δισεκατομμύρια χρόνια μοναξιά»,

Venus_botticelli

Αυτή εδώ είναι η ιστορία ενός αστρονόμου που αγάπησε πολύ έναν πλανήτη. Την Αφροδίτη.Ταξίδεψε στα πέρατα του κόσμου για να μπορέσει να την συναντήσει αλλά όταν τελικά έφτασε εκείνη η ώρα, εκείνη, σαν γνήσιο θηλυκό, φλέρταρε μαζί του, μετά τον περιφρόνησε, και, χαμογελώντας αυτάρεσκα έφυγε μακριά του, μη ανταποκρινόμενη στον πόθο που νύχτα-μέρα τον τυραννούσε…

Ο ευγενικός αστροναύτης ένιωσε την καρδιά του να σπάει και παρόλο που κάποτε επέστρεψε στον τόπο του, δεν γιατρεύτηκε από την αγάπη του ποτέ. Εμεινε πάντοτε ιδανικός κι ανάξιος εραστής της Αφροδίτης, της όμορφης γυναίκας που τόσο άπονα έπαιξε μαζί του, πριν τον αφήσει μόνο του για πάντα…

Πώς συνδέεται όμως αυτή η ρομαντική ιστορία με την επιστήμη και το Διάστημα; Είναι απλό.

Οι παρατηρήσεις των αστρονόμων του 18ου αιώνα για τη διέλευση της Αφροδίτης, μπροστά από την όψη του Ήλιου, όπως τον βλέπουμε από τη Γη, είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι αυτό θα συνέβαινε το 1761. Δεκάδες αποστολές οργανώθηκαν για την παρατήρηση της όμορφης πλανητικής θεάς αλλά κανένας δεν στάθηκε πιο άτυχος από τον Guillaume Le Gentil.

Ο Le Gentil έφυγε από το σπίτι του στο Παρίσι έναν χρόνο πριν τη διέλευση, με προορισμό μια γαλλική αποικία στις Ινδίες. Μόλις έφυγε, ξέσπασε πόλεμος μεταξύ Γαλλίας και Βρετανίας και το καράβι του ξέφυγε από την πορεία του εξαιτίας μιας θύελλας.

Όταν τελικά έφτασε στα νερά των Ινδιών λίγες ημέρες πριν τη διέλευση, η αποβίβασή του εμποδίστηκε από τα βρετανικά στρατεύματα που είχαν καταλάβει τη γαλλική αποικία. Ο Le Gentil αναγκάστηκε να παρατηρήσει τη διέλευση τού 1761 από τη θάλασσα, όπου τα φουσκωμένα νερά καθιστούσαν αδύνατες τις ακριβείς μετρήσεις.

Παρέμεινε στωικά στην Ασία για να παρακολουθήσει την επόμενη διέλευση. Μετά από οκτώ κοπιαστικά, αργόσυρτα χρόνια, το 1769, ο Le Gentil είχε κατασκευάσει ένα μικρό παρατηρητήριο στη μακρινή εκείνη χώρα για να καταγράψει το γεγονός.

Όλα ήταν έτοιμα και ο καιρός ήταν καλός την παραμονή της καθορισμένης ημέρας, τής 4ης Ιουνίου 1769.

Μια αραιή ομίχλη συγκεντρώθηκε απειλητικά μες τη νύχτα και μετά διαλύθηκε στον πρωινό ήλιο. Μερικές στιγμές προτού η Αφροδίτη αρχίσει τη διέλευσή της μπροστά από τον Ήλιο, ένα στρώμα από βαριά σύννεφα σκέπασε τον ουρανό.

Διαλύθηκαν αργά το ίδιο απόγευμα όταν πια η διέλευση είχε ολοκληρωθεί.

Ο Le Gentil κατέρρευσε για ένα διάστημα από τα νεύρα του αλλά σύντομα συνήλθε και άρχισε το ταξίδι της επιστροφής. Στο ταξίδι του, είχε να αντιμετωπίσει πρώτα τη δυσεντερία και μετά έναν τυφώνα, που παρολίγο να βουλιάξει το πλοίο.

Φτάνοντας με άδεια χέρια στο Παρίσι το 1771, εντεκάμισι χρόνια μετά την αναχώρησή του, ο Le Gentil βρήκε την προηγούμενη ζωή του συντρίμμια: είχε κηρυχτεί νομικά νεκρός και η περιουσία του είχε κάνει φτερά.

Ήταν το οδυνηρό τίμημα για έναν έρωτα που έμελλε να μην εκπληρωθεί ποτέ…
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΚΑΙ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΟΥ. ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ ΤΗΣ GOOGLE ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΠΑΝΩ ΣΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°


πηγη