Οι ανατροπές – σοκ για όλους στο αφορολόγητο από τη νέα χρονιά

ektakti-eisfora-1-696x464

Επιβαρύνσεις για όλους τους φορολογούμενους φέρνουν οι ανατροπές που σχεδιάζονται στην άμεση φορολογία, με πρώτη και κυριότερη τη μείωση του αφορολόγητου ορίου, που δεν αποκλείεται να έρθει όχι σε μία, αλλά σε δύο δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη το 2018 για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό και η δεύτερη στις αρχές του 2019, στο πλαίσιο του νέου πακέτου μέτρων-αντίμετρων που θα πέσει, από την επόμενη εβδομάδα, στο τραπέζι των συζητήσεων με τους δανειστές.

Σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική, το βασικό σχέδιο το οποίο επεξεργάζονται τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών είναι το αφορολόγητο όριο από τα 8.636 ευρώ να υποχωρήσει στα 5.900 ευρώ, καθώς μόνο η δραστική αυτή μείωση μπορεί να αποφέρει έσοδα ύψους 1% του ΑΕΠ ή περίπου 1,8 δισ. ευρώ.

Αυτό όμως ουσιαστικά σημαίνει ότι περίπου το 49% των μισθωτών και συνταξιούχων που σήμερα παραμένουν αφορολόγητοι θα βρεθεί αντιμέτωπο με επιβαρύνσεις που υπολογίζεται ότι θα ξεκινούν από 22 ευρώ για όσους δηλώνουν ετήσια εισοδήματα μέχρι και 6.000 ευρώ, ενώ θα φτάνουν τα 602 ευρώ για όσους δηλώνουν από 8.700 ευρώ και άνω.

Πάντως υπάρχει και σχέδιο που προβλέπει τη μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 7.000 ευρώ, που θα «κοστίσει» στα νοικοκυριά περί το 1 δισ. ευρώ, υπό την προϋπόθεση πάντα ότι δεν υπάρχουν ταυτόχρονες παρεμβάσεις σε κλιμάκια και συντελεστές.

Στην περίπτωση που το αφορολόγητο όριο μειωθεί στα 7.000 ευρώ τότε οι επιβαρύνσεις που θα προκύψουν για τους μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες θα είναι μικρότερες, αλλά και πάλι όσοι έχουν πολύ χαμηλά εισοδήματα θα υποχρεωθούν να πληρώσουν φόρο.

Ειδικότερα, οι επιβαρύνσεις θα ξεκινούν από τα 22 ευρώ για τους έχοντες εισοδήματα 7.100 ευρώ, θα ανεβαίνουν στα 220 ευρώ για φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 8.000 ευρώ και θα καταλήγουν στα 360 ευρώ για τους έχοντες εισοδήματα 8.700 ευρώ και άνω.

Για να βγει ωστόσο ο «λογαριασμός» πάντα υπάρχει στο τραπέζι η πλήρης κατάργηση των ελάχιστων φοροαπαλλαγών που έχουν απομείνει, όπως είναι οι ιατρικές δαπάνες, το επίδομα θέρμανσης, η παρακράτηση φόρου, καθώς και οι εκπτώσεις που εφαρμόζονται στον ΕΝΦΙΑ.
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΚΑΙ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΟΥ. ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ ΤΗΣ GOOGLE ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΠΑΝΩ ΣΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°


πηγη