ΣΗΜΕΡΑ ΤΑ ΣΠΟΥΔΑΙΑ! Θα είναι οι εξαγγελίες Τσίπρα το πολιτικό του… Βατερλό;

wpid-wp-1482214527231.jpeg

Να δημιουργήσει τετελεσμένα για να μην αναγκαστεί να πάρει πίσω τις εξαγγελίες για τις παροχές στους συνταξιούχους επιχειρεί η κυβέρνηση, προβάλλοντας τον κίνδυνο πολιτικής κατάρρευσης αν εξαναγκαστεί σε υποχώρηση.

Η παροχή έχει ψηφιστεί και πλέον τα λεφτά μπαίνουν ήδη στους λογαριασμούς των δικαιούχων για εμφανιστούν ως την Πέμπτη στους λογαριασμούς, οπότε ανάκληση της απόφασης θα δημιουργούσε κοινωνικό και πολιτικό «σεισμό» στη χώρα.

Με τα δεδομένα αυτά συνεδριάζει σήμερα το απόγευμα μέσω τηλεδιάσκεψης το EuroWorking Group, προκειμένου οι επιτελείς των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης και οι εκπρόσωποι των θεσμών να αξιολογήσουν την κατάσταση. Από τις αποφάσεις του θα κριθεί και η τύχη των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους που αποφασίστηκαν στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. Λόγω του «ντόρου» που έχει προκληθεί όμως, δεν αναμένεται καμία πρόοδος στο θέμα της αξιολόγησης καθώς έχει προκύψει εμπλοκή και, όπως όλα δείχνουν, αντί να έχει ήδη κλείσει, θα «σέρνεται» για εβδομάδες ή και μήνες ακόμη -ως τα τέλη Ιανουαρίου στην καλύτερη περίπτωση.

Το κλίμα δεν θα είναι πάντως ευχάριστο για τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κύριο Γιώργο Χουλιαράκη που θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας. Άλλωστε έχει ήδη εκφράσει τη διαφωνία του για το ύψος και την κατανομή του επιδόματος, αφού το ποσό των 617 εκατ. ευρώ της παροχής θεωρείται από τους δανειστές ότι μπορεί και να θέσει σε κίνδυνο τους στόχους του προγράμματος. Και ο ίδιος μάλιστα λέγεται πως θα προτιμούσε να δοθεί προσεκτικά ένα μικρότερο μέρος του πλεονάσματος για παροχές, ενώ με τα υπόλοιπα θα πληρώνονταν ληξιπρόθεσμα χρέη για συντάξεις και εφάπαξ που δεν έχουν εκδοθεί.

«Βολική λύση» για την κυβέρνηση και τους δανειστές πάντως ίσως αποτελέσει η πρόβλεψη για την επιβολή του «κόφτη» σε μισθούς και συντάξεις, αν κατά το 2017 αποδειχθεί ότι τα 617 εκατ. μπορεί να λείψουν από τον ετήσιο στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 900 εκατ. ευρώ το 2016.

Ο λόγος είναι πως, αν και η κυβέρνηση προβλέπει 1,1 δισ. υπέρβαση του στόχου στο Μνημόνιο για πρωτογενές πλεόνασμα 900 εκατ. ευρώ το 2016, μόλις δώσει τα 617 εκατ. ευρώ θα απομένουν μόλις 500 εκατ. ευρώ σαν «μαξιλάρι ασφαλείας» για την περίπτωση που η Eurostat μειώσει το πρωτογενές και πάλι κατά πχ 900 εκατ. ευρώ -όπως συνέβη και πριν δύο μήνες μόλις για το πλεόνασμα του 2015. Σε μια τέτοια περίπτωση, αντί για υπέρβαση 500 εκατ. ευρώ πάνω από τα 900 εκατ. ευρώ που προβλέπει το Μνημόνιο, το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 θα μειωνόταν σε περίπου μισό δισ. ευρώ, δηλαδή σχεδόν 50% κάτω από τον στόχο, οπότε αυτομάτως ενεργοποιείται ο «κόφτης».

Μέχρι τους πρώτους μήνες του 2017, όμως, το μεγαλύτερο μέρος της παροχής θα έχει επιστρέψει ήδη στα κρατικά ταμεία μέσω των πολύ υψηλών φόρων κατανάλωσης, οπότε και το ταμειακό πρόβλημα θεωρητικά αμβλύνεται. Για παράδειγμα, αν κάποιος δαπανήσει τα 300 ευρώ της παροχής για καύσιμα, αυτομάτως επιστρέφει στο δημόσιο λόγω φόρων το 70%-80% της παροχής.

Και αν όμως οι δανειστές πειστούν πως τα λεφτά θα τα πάρει πίσω αμέσως το κράτος, μπορεί να μη ζητήσουν σήμερα ανάκληση των αποφάσεων ισοδύναμα μέτρα, εφόσον επαναπαύονται στον αυτόματο «κόφτη» δαπανών που έχει ψηφιστεί για διόρθωση των αποκλίσεων από τους στόχους στο Μνημόνιο.

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
<< ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΚΑΙ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΟΥ. ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ ΤΗΣ GOOGLE ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΠΑΝΩ ΣΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ >>
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°

Πηγή