Έρχεται ο απόλυτος τραπεζικός εφιάλτης..«Εδώ το καλό, αριστερό, κούρεμα στις καταθέσεις μας»!

wpid-wp-1478799935911.jpeg

Θυμάστε κάποιες εποχές, όχι πολύ μακρινές που λέγαμε για το περίφημο «κούρεμα» που θα έρθει στις καταθέσεις των Ελλήνων; Τότε οι περισσότεροι μας έλεγαν «τρελούς». Ελάτε όμως τώρα που κάτι εξαιρετικά άσχημο ξημερώνει!

Άμεση διευθέτηση και φυσικά επίλυση του μείζονος ζητήματος των «κόκκινων» δανείων που ταλανίζει τις ελληνικές τράπεζες, ζητά η τρόικα από την ελληνική κυβέρνηση. Μάλιστα δεν διστάζουν να απευθύνουν σαφείς προειδοποιήσεις προς την ελληνική πλευρά, πως αν δεν διευθετηθεί το εν λόγω θέμα, τότε δεν πρόκειται να συμμετάσχουν σε ενδεχόμενη νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

«Εδώ το καλό, αριστερό, κούρεμα»!

Επί της ουσίας η τρόικα αφήνει να κρέμεται ως «δαμόκλειος σπάθη» το λεγόμενο bail in, ή αλλιώς «κούρεμα» στις καταθέσεις μας, όπου μέτοχοι, ομολογιούχοι και καταθέτες θα κληθούν να «πληρώσουν» το κόστος μια νέας ανακεφαλαιοποίησης. Παράλληλα οι Θεσμοί θεωρούν ότι η κυβέρνηση δεν καταδεικνύει την απαιτούμενη αποφασιστικότητα στην εφαρμογή μέτρων, όπως για παράδειγμα οι πλειστηριασμοί, που θα ωφελούσαν το τραπεζικό σύστημα το οποίο βρίσκεται εγκλωβισμένο στα δεσμά της κυβερνητικής αναλγησίας.

Το μείζον θέμα για τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο αποτελούν τα «κόκκινα» δάνεια, που χαρακτηρίζονται ως το μεγαλύτερο «βαρίδι» για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Βαρίδι το οποίο σύμφωνα πάντα με τους Θεσμούς, έχει αρνητικό αντίκτυπο στην πραγματική οικονομία που στενάζει, καθώς δεν «τροφοδοτείται» με τους ανάλογους πόρους από το τραπεζικό σύστημα. Για αυτό τον λόγο οι εκπρόσωποι των δανειστών, σε πρόσφατες επαφές που είχαν με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ξεκαθάρισαν ότι δεν θα ξαναβάλουν το χέρι στην τσέπη, σε ενδεχόμενη νέα ανακεφαλαιοποίηση, αν δεν έχει διευθετηθεί μέχρι τότε το ζήτημα των «κόκκινων δανείων».

Η τρόικα διαμήνυσε ότι η οποία νέα ανακεφαλαιοποίηση θα γίνει σύμφωνα με τη νέα Ευρωπαϊκή Οδηγία για τη «θέσπιση πλαισίου για την ανάκαμψη και την εξυγίανση πιστωτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων επενδύσεων», που βρίσκεται σε ισχύ από 1.1.2016 και προβλέπει, μεταξύ άλλων, και το αποκαλούμενο bail in…

Δυσαρέσκεια για πλειστηριασμούς-διοικητική κρίση τραπεζών

Μάλιστα θεωρούν ότι το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων είναι άρρηκτα συνυφασμένο και με άλλα θέματα που σχετίζονται με το τραπεζικό σύστημα της χώρας και στα οποία η κυβέρνηση δείχνει αναποφασιστικότητα και κωλυσιεργία .

Οι Θεσμοί φέρνουν ως παράδειγμα τα προβλήματα που προκύπτουν στην εφαρμογή του μέτρου των πλειστηριασμών ή την οριστικοποίηση ενός τελικού σχεδίου για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Αυτές οι αστοχίες, σύμφωνα με τους δανειστές, αποτελούν τροχοπέδη για το τραπεζικό σύστημα, προκειμένου να αντιμετωπίσει επαρκώς τους κακοπληρωτές και να ενισχύσει την ρευστότητα του.

Δυσαρέσκεια εκδηλώνεται, επίσης, αναφορικά με την διοικητική κρίση που εκδηλώθηκε τόσο στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) όσο και στις συστημικές τράπεζες, με αποκορύφωμα τις εξελίξεις στην Εθνική Τράπεζα. Επισημαίνουν ότι η εν λόγω διαμορφωθείσα κατάσταση δεν «ευνοεί» τη συγκρότηση ενός «πλαισίου» άμεσης δράσης, για την επίλυση των «κόκκινων» δανείων.

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
<< ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΚΑΙ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΟΥ. ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ ΤΗΣ GOOGLE ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΠΑΝΩ ΣΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ >>
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°

Πηγή