ΝΕΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΛΑΝΤ: «Πως έπεισα τον Τσίπρα να υπογράψει το Μνημόνιο» – Οι άγνωστοι διάλογοι για Τρόϊκα, Μέρκελ και Λαγκάρντ

wpid-wp-1476466124620.jpeg

Νέες αποκαλύψεις για το πως έπεισε ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ τον Αλέξη Τσίπρα να υπογράψει το 3ο Μνημόνιο, έρχονται στο φως της δημοσιότητας από το βιβλίο με τίτλο «Ένας πρόεδρος δεν πρέπει να τα λέει αυτά».Οι νέοι διάλογοι από το βιβλίο, τους οποίους αποκαλύπτει η ανταποκρίτρια στο Παρίσι Μαρία Δεναξά, καλύπτουν μια μακρά περίοδο από τη πρώτη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, από την έναρξη της διαπραγμάτευσης μετά τις εκλογές μέχρι τη συμφωνία του Ιουλίου 2015.

Όπως σημειώνουν οι συγγραφείς του βιβλίου και δημοσιογράφοι της γνωστής εφημερίδας Le Monde, ο Γάλλος Πρόεδρος τους εκμυστηρεύτηκε τον ακόλουθο διάλογο που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα:

«Είπα στον Τσίπρα: Βάζουμε όλες τις υπηρεσίες στη διάθεσή σου, τουλάχιστον θα σε βοηθήσουμε σε τεχνικό επίπεδο. Θέσαμε 10 αξιωματούχους στην υπηρεσία της Ελλάδας, τον διευθυντή των φορολογικών υπηρεσιών και άλλους, ώστε όλα να τεθούν σε εφαρμογή. Του είπα: στην κατάσταση που βρίσκεσαι, δεν θα τα καταφέρεις, εάν δεν σε βοηθήσουν. Δέχεσαι; Δεν θα κάνουμε προτάσεις στη θέση σου. Η Ελλάδα είναι μια κυρίαρχη χώρα. Θα κάνουμε ό,τι πρέπει για να τα παρουσιάσουμε αυτά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Να σου δώσουμε το πλαίσιο, τα στοιχεία. Και έτσι τους κάναμε να έρθουν στις Βρυξέλλες».

«Παρόλο που ο Ολάντ επιχειρεί να καταπραΰνει την καχυποψία του συνομιλητή του, δεν αγνοεί πως προτείνει να μπει υπό γαλλική εποπτεία η ελληνική διοίκηση. Ο Τσίπρας δέχτηκε», αναφέρουν οι συγγραφείς του βιβλίου.

«Σαν να απευθύνεται στον μικρό αδερφό του»

«Ο Φρανσουά Ολάντ μοιάζει σαν να απευθύνεται στον μικρό αδερφό του, που είναι λίγο χαμένος. Η διαφορά ηλικίας -οι δύο άνδρες έχουν ακριβώς 20 χρόνια διαφορά- και πάνω απ” όλα η εμπειρία (του Ολάντ) παίζει σημαντικό ρόλο». Με αυτά τα λόγια σχολιάζουν οι δύο δημοσιογράφοι την αίσθηση που αποκόμισαν μετά από μια τηλεφωνική συνομιλία του Ολάντ με τον Αλέξη Τσίπρα, στην οποία ήταν παρόντες.

Η υποδοχή της τρόικα και άλλες ιστορίες

«Γνωρίζω πως για εσάς το πρόβλημα είναι η υποδοχή αξιωματούχων ή τεχνοκρατών που μοιάζουν σαν δυο σταγόνες νερό στην τρόικα. Μπορώ να καταλάβω τα μούτρα που κάνουν (κάτω στην Ελλάδα), γιατί έρχονται κι εδώ για να δουν τη Γαλλία!» λέει ο Φρανσουά Ολάντ σε συνομιλία του με τον Αλέξη Τσίπρα, την άνοιξη του 2015, σχετικά με τα στελέχη της τρόικας.

«Μπορούμε να δεχθούμε άτομα που έρχονται σε εμάς και μας συμβουλεύουν με τρόπο μόνιμο, όμως αυτή η εικόνα των ατόμων που χτυπάνε τις πόρτες, πηγαίνουν στα υπουργεία, παίρνουν τους φακέλους και ξαναφεύγουν… Μπορούμε να δίνουμε διακριτικά όλα τα στοιχεία που μας ζητούν όλοι οι εμπειρογνώμονες» φέρεται να του απάντησε ο Α. Τσίπρας.

«Ο Τσίπρας επιχειρεί να σώσει τη χώρα του και την ίδια ώρα και την εικόνα. Η εικόνα, πάντα η εικόνα», σχολιάζουν οι δύο δημοσιογράφοι.

«Για να πείσει τον συνομιλητή του για την ειλικρίνεια της γαλλικής προσπάθειας και κατά συνέπεια και της Ευρώπης, ο Ολάντ χρησιμοποιεί την έκφραση «Εάν πεθάνετε, θα τραυματιστούμε, δεν θα είμαστε καλύτερα. Δεν μπορούμε να δεχθούμε την αποδυνάμωση ενός παρτενέρ»» αναφέρεται.

«Ο Τσίπρας αργεί να κάνει τις μεταρρυθμίσεις, ανησυχεί ο Ολάντ τον Απρίλιο του 2015. Μια συνάντηση με τη Μέρκελ ξεπέρασε τις πέντε ώρες. Εκείνη ήταν με τα σχέδια για τις μεταρρυθμίσεις και σε εκείνον πρέπει να δώσεις υποσχέσεις, να δείξεις ότι εγκαταλείπει κάποιες επίπονες μεταρρυθμίσεις και τις αντικαθιστά με άλλες. Δεν εμπιστεύεται τη διοίκησή του, ούτε τους συνομιλητές του. Λοιπόν είναι περίπλοκο. Είπα στη Μέρκελ: πρέπει να του αφήσεις χρόνο… Όμως ο χρόνος αυτή τη φορά παίζει ενάντια σε μια συμφωνία», σημειώνεται μεταξύ άλλων στο βιβλίο.

Σαπέν: «Αυτά τα σκυλιά οι Γερμανοί…»

Μετά το δημοψήφισμα, όταν οι Γερμανοί φέρονται να επιμένουν να φύγει η Ελλάδα από την ΕΕ, κάτι που ενοχλεί το Παρίσι και τη γαλλική ηγεσία.

Ενδεικτική του κλίματος είναι και η φράση που φέρεται να λέει ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν: «Αυτά τα σκυλιά οι Γερμανοί έχουν πιαστεί από το γεγονός ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο».

«Το ξέρουμε ότι είναι ικανοί», απαντά ο Ολάντ που, όπως επισημαίνεται στο βιβλίο, «φοβάται ότι οι Γερμανοί, εξοργισμένοι από τους δισταγμούς του Τσίπρα, θα πετάξουν έξω από την Ευρώπη τους Έλληνες, όποιες κι αν είναι οι υποχωρήσεις που θα κάνουν».

«Υπάρχει μια απόφαση της Μέρκελ που λέει ότι δεν τίθεται ζήτημα μείωσης του χρέους. Ναι αλλά αυτό είναι φυσιολογικό», λέει ο Σαπέν. «Κι εμείς το ίδιο λέμε. Η Λαγκάρντ δεν μας διευκολύνει, γιατί εκείνη μιλάει πάντα για απομείωση του χρέους», συμπληρώνει ο Ολάντ. «Το ΔΝΤ, εάν πηγαίνει προς αυτή την κατεύθυνση, αυτό σημαίνει ότι είναι υπέρ του Grexit», καταλήγει ο Σαπέν. «Ναι, αυτό πιστεύω», συμπληρώνει ο Ολάντ. «Η Λαγκάρντ είναι υπέρ της εξόδου. Μου το έχει πει. Με επιχειρήματα τα οποία μπορούμε να ακούσουμε. Πιστεύει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να ορθοποδήσει με όλα όσα της επιβάλλονται με ένα τέτοιο χρέος. Ο καλύτερος τρόπος θα ήταν αναστολή της από τη ζώνη του ευρώ», αναφέρεται στη συνέχεια του αποσπάσματος.

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
<< ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΚΑΙ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΟΥ. ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ ΤΗΣ GOOGLE ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΠΑΝΩ ΣΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ >>
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°


Πηγή