Καταιγίδα περικοπών για χιλιάδες συνταξιούχους αρχές Οκτωβρίου

wpid-wp-1474870311662.jpeg

Νέα ψυχρολουσία περιμένει χιλιάδες συνταξιούχους στις αρχές Οκτωβρίου, καθώς θα τεθούν σε ισχύ πέντε παρεμβάσεις που οδηγούν σε αυτόματη μείωση του εισοδήματος τους. Συγκεκριμένα:

-θα ενεργοποιηθεί το τέταρτο κύμα περικοπών στις επικουρικές συντάξεις για 25.000 ασφαλισμένους,

-θα παρακρατηθεί η πρώτη από τις δύο δόσεις των αναδρομικών μειώσεων στα μερίσματα 280.000 συνταξιούχων,

-θα επιβληθεί το νέο ανώτατο πλαφόν στις συντάξεις 6.000 ασφαλισμένων,

-θα μειωθούν έως και 30% οι παροχές σε 11.000 συνταξιούχους πρώην τραπεζοϋπαλλήλους,

-αλλά και θα ενεργοποιηθεί η πολλαπλή παρακράτηση της εισφοράς ασθενείας 6% υπέρ ΕΟΠΥΥ στις διπλές (ή και περισσότερες) καταβαλλόμενες συντάξεις που ισχύει από την 1η Ιουλίου.

Αναλυτικότερα για να ολοκληρωθεί ο επανακαθορισμός των συνολικά 1,2 εκατ. επικουρικών συντάξεων που χορηγεί το ΕΤΕΑ, στις 4 Οκτωβρίου άλλοι 25.000 συνταξιούχοι προερχόμενοι από τα ταμεία των πρατηριούχων υγρών καυσίμων του ΟΑΕΕ (ΤΕΑΠΥΚ), τους τομείς επικουρικής ασφάλισης Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων, Συμβολαιογράφων και Δικηγόρων (ΕΤΑΑ), τον Τομέα Επικουρικής Ασϕάλισης Τεχνικών Τύπου (ΕΤΑΠ-ΜΜΕ), τους συνταξιούχους της Εμπορικής Τράπεζας (ΤΕΑΠΕΤΕ) που εισπράττουν ήδη επικουρική και τους συνταξιούχους της πρώην χωροφυλακής (ΤΕΑΕΧ) θα δουν μειώσεις στις συντάξεις τους.

Για τις πληρωμές που θα πραγματοποιηθούν στις 2 Νοεμβρίου παραπέμπεται ο επανυπολογισμός για τις συντάξεις των αρτοποιούς του ΟΑΕΕ (ΤΕΑΑ), των δημοσιογράφων του ΕΤΑΠ – ΜΜΕ καθώς και των συνταξιούχων της πρώην αστυνομίας πόλεων (ΤΕΑΥΑΠ).

Η αναδρομική παρακράτηση των συντάξεων θα ξεκινήσει το Νοέμβριο, καθώς δεν έχει κατατεθεί σχετική διάταξη στη Βουλή που ορίζει οτι και στον ιδιωτικό τομέα θα εφαρμοστεί η τροπολογία Χουλιαράκη για το δημόσιο τομέα, η οποία προβλέπει πως κάθε δόση αναδρομικών “δεν μπορεί να υπερβαίνει το 1/10 του ακαθάριστου ποσού της μηνιαίας σύνταξης”. Συνεπώς, η κάθε δόση για τα αναδρομικά των μειώσεων στις επικουρικές δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το 10% της νέας επικουρικής σύνταξης. Θα υπάρχει ωστόσο ελάχιστο ύψος δόσης στα 50 ευρώ.

Υπενθυμίζεται οτι στο πρώτο κύμα περικοπών εντάχθηκαν 66.900 συνταξιούχοι από τις συνολικά 311.680 επικουρικές που επανυπολογίστηκαν (από 11 ταμεία), θα πρέπει να επιστρέψουν τα ποσά που τους δόθηκαν αχρεωστήτως για Ιούνιο και Ιούλιο (την διαφορά δηλαδή ανάμεσα στην παλιά και τη νέα σύνταξη).

Όσοι μπήκαν τον Σεπτέμβρη στο δεύτερο κύμα περικοπών, περίπου 140.000 από τις συνολικά 805.900 επικουρικές συντάξεις, 6 πρώην Ταμείων που επανυπολογίστηκαν, θα πρέπει να επιστρέψουν τα ποσά που τους δόθηκαν αχρεωστήτως για Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο. Τέλος, όσοι αναπροσαρμοστούν τον Οκτώβρη και έχουν μείωση θα πρέπει να επιστρέψουν τα υπερβάλλοντα ποσά που τους δόθηκαν για τους μήνες Ιούνιο – Σεπτέμβριο.

Μερίσματα

Στις 30 Σεπτεμβρίου θα παρακρατηθεί η πρώτη από τις δύο δόσεις των αναδρομικών μειώσεων στα μερίσματα 280.000 συνταξιούχων δημοσίων υπαλλήλων του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ), με αποτέλεσμα το ποσό να είναι ακόμη πιο μικρό από αυτό που εισέπραξαν οι δικαιούχοι στο τέλος Ιουνίου. Υπενθυμίζεται πως όλα τα μερίσματα του ΜΤΠΥ αναπροσαρμόστηκαν σύμφωνα με τον πρόσφατο νόμο Κατρούγκαλου και η μείωση ισχύει αναδρομικά από 1/1/2016. Πριν από την ψήφιση του νόμου είχαν πληρωθεί τρία μερίσματα και τα υπερβάλλοντα ποσά, δηλαδή η διαφορά από την αναδρομική μείωση, θα παρακρατηθεί σε δυο ισόποσες δόσεις, με τις πληρωμές Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΜΤΠΥ Ηλία Μπάρδα, από τον Ιανουάριο του 2017 οι μερισματούχοι θα λαμβάνουν το πραγματικό, νέο ποσό του μερίσματος, όπως αυτό προκύπτει από το νέο τρόπο υπολογισμού. Για τις παροχές Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου, όπως φαίνεται και στον πίνακα, το μέρισμα που θα λάβουν σε λίγες μέρες οι μερισματούχοι, λόγω της μείωσης και την πρώτης δόσης των αναδρομικών θα είναι “ψαλιδισμένο” ακόμη και πάνω από 50% συγκριτικά με το μέρισμα που είχε δοθεί τελευταία φορά τον περασμένο Μάρτιο. Για παράδειγμα, συνταξιούχος υπάλληλος Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης με 25ετία έπαιρνε μηνιαίο μέρισμα 104,15 ευρώ. Πλόεν, το μέρισμα διαμορφώνεται στα 92,19 ευρώ το μήνα. Η διαφορά ανάμεσα στο παλιό και το νέο είναι 49,96 ευρώ. Ο δικαιούχος πρέπει να επιστρέψει αναδρομικά, τη διαφορά αυτή για 3 μήνες (149,88 ευρώ). Στο τέλος Σεπτεμβρίου, θα εισπράξει το μέρισμα που αντιστοιχεί σε τρεις μήνες (Ιούλιο – Σεπτέμβριο) και θα του παρακρατηθούν από το συνολικό ποσό 3 μήνες αναδρομικών. Έτσι η πρώτη δόση αναδρομικών ορίζεται στα 74,97 ευρώ και ο δικαιούχος θα εισπράξει τελικά 201,60 ευρώ για το τρίμηνο. Αντίστοιχα, συνταξιούχος Τεχνικής Εκπαίδευσης με 35 έτη ασφάλισης, ενώ έως τον περασμένο Μάρτιο έλαβε μηνιαίο μέρισμα της τάξης των 178,09 ευρώ, λόγω της μείωσης, πλέον θα λαμβάνει 122,85 ευρώ (-55,24 ευρώ το μήνα). Στο τέλος Σεπτεμβρίου θα λάβει μάλιστα 285,66 ευρώ μέρισμα που αντιστοιχεί στην παροχή τριμήνου, μειωμένη όμως κατά 82,89 ευρώ, λόγω της πρώτης δόσης της οφειλής από τα αναδρομικά.

Να σημειωθεί ότι, υπάρχουν και περίπου 25.000 – 30.000 μερισματούχοι που έχασαν οριστικά από 1η Ιουνίου το μέρισμα λόγω θανάτου, όπως ενήλικες άγαμες θυγατέρες, χήρες/χήροι που δεν πληρούν τα νέα όρια ηλικίας, γονείς και ορφανά αδέλφια. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αναδρομική επιστροφή των ποσών που δόθηκαν για το τρίμηνο Ιανουάριος – Μάρτιος, θα αναζητηθούν με τέτοιο τρόπο, ώστε να αποφευχθούν κατασχέσεις και δεσμεύσεις λογαριασμών.

Πιέστε εδώ για να διαβάσετε τα αναλυτικά παραδείγματα

Εισφορά υπέρ ΕΟΠΥΥ

Αναδρομικές μειώσεις, από την 1η Ιουλίου, φέρνει στις διπλές (ή και περισσότερες) καταβαλλόμενες συντάξεις η πολλαπλή παρακράτηση, για πρώτη φορά τον Οκτώβριο, της εισφοράς ασθενείας 6% υπέρ ΕΟΠΥΥ.

Σε εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού νόμου, εγκύκλιος που εξέδωσε το ΙΚΑ προβλέπει την παρακράτηση της εισφοράς ασθενείας από τις συντάξεις Οκτωβρίου και την παρακράτηση των ποσών που δεν παρακρατήθηκαν από τον Ιούλιο σε 4 ισόποσες δόσεις – πρώτη δόση από τη σύνταξη Νοεμβρίου.
Οι μειώσεις αφορούν τόσο στις κύριες όσο και στις επικουρικές συντάξεις και θα τρέξουν παράλληλα με την αναδρομική παρακράτηση των ποσών έναντι των επίσης αναδρομικών περικοπών που γίνονται σε όσες επικουρικές υπερβαίνουν τα 1.300 μεικτά μαζί με την κύρια. Χαμένοι από την πολλαπλή παρακράτηση της εισφοράς ασθενείας 6% είναι όσοι λαμβάνουν διπλές συντάξεις και είχαν ζητήσει την εξαίρεση από την εισφορά της μίας από τις δύο συντάξεις και οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι που θα πληρώνουν εισφορά και στη σύνταξη και στον μισθό. Ελαφρύνσεις θα έχουν οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν μόνο μία σύνταξη ενώ από 1/8/2016 έως 31/12/2016 απαλλάσσονται από την παρακράτηση της εισφοράς όλοι όσοι απώλεσαν πάνω από 30 ευρώ μηνιαίως της παροχής ΕΚΑΣ.

Νέο πλαφόν- Μειώσεις σε πρώην τραπεζοϋπαλλήλους

Περίπου 6.000 συνταξιούχοι θα δουν μειώσεις τον Οκτώβριο λόγω της επιβολής των νέων ανώτατων πλαφόν 2.000 ευρώ μεικτά (1.820 καθαρά) για μια κύρια σύνταξη και 3.000 ευρώ καθαρά για περισσότερες συντάξεις. Ακόμη τίθενται σε εφαρμογή σε περίπου 11.000 συνταξιούχους που προέρχονται από την Εμπορική, την πρώην Πίστεως (νυν Alpha) και την Αττική Τράπεζα (προσυνταξιοδοτικό ΕΤΑΤ και ΕΤΕΑ) έως 30%.


Πηγή