Θα αδειάζουν τραπεζικούς λογαριασμούς -Ερχονται κατασχέσεις για 500.000 οφειλέτες και για χρέη έως 5.000 ευρώ

wpid-wp-1473832537860.jpeg

Με το νέο έτος όσοι χρωστούν στα Ασφαλιστικά Ταμεία θα βρεθούν αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο να δουν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς να αδειάζουν.

Οφειλέτες με χρέη έως 5.000 ευρώ θα βρεθούν αντιμέτωποι με αναγκαστικά μέτρα είσπραξης. Ανάμεσα τους θα βρίσκονται μεγάλες εταιρείες, μεγαλοοφειλέτες, αλλά και μικροοφειλέτες.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, απομένει η έκδοση απόφασης από το υπουργείο Εργασίας, η οποία θα δίδει στο Κέντρο την απόλυτη δικαιοδοσία και αρμοδιότητα είσπραξης των οφειλών που είναι κάτω των 5.000 ευρώ από την 1/1/2017, για όσους μικροοφειλέτες δεν καταβάλλουν τις τρέχουσες εισφορές τους.

Ποιοι κινδυνεύουν με κατάσχεση των λογαριασμών τους
Οι πρώτοι που μπαίνουν στο στόχαστρο και κινδυνεύουν με κατάσχεση λογαριασμού ή μπλοκάρισμα αυτού από το ΚΕΑΟ είναι όσοι δεν πληρώσουν τις τρέχουσες εισφορές και κυρίως όσοι έχουν παλιότερες οφειλές και δεν έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση αυτών, μέσω και της μοναδικής ρύθμισης χρεών προς τα Ταμεία αυτή τη στιγμή με τις 12 δόσεις.

Η διαδικασία πριν την κατάσχεση
Οι οφειλέτες πριν δουν το λογαριασμό τους να αδειάσει θα λάβουν πρώτα μια επιστολή που θα τους καλεί σε ρύθμιση προειδοποιώντας τους για την επικείμενη κατάσχεση και σε περίπτωση μη ρύθμισης θα ακολουθεί η αναγκαστική είσπραξη της οφειλής απευθείας από τον τραπεζικό λογαριασμό. Και πάλι ωστόσο η μη τήρηση της ρύθμισης σημαίνει αυτόματο αποκλεισμό και αμέσως μετά κατάσχεση.
Μοναδικός τρόπος προστασίας για τους οφειλέτες είναι ο ακατάσχετος λογαριασμός όπου τουλάχιστον το ΚΕΑΟ δεν μπορεί να εισπράξει χρήματα κάτω από ένα ποσό.


Πηγή