Πόσο ξεφτίλα πια; Ο Κατρούγκαλος κόβει το πρόγραμμα «κατ’ οίκον βοήθεια» στους χαμηλοσυνταξιούχους

wpid-wp-1470330652283.jpeg

Εκτός του προγράμματος «κατ’ οίκον βοήθεια» κινδυνεύουν να βρεθούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι που έχασαν το ΕΚΑΣ καθώς επαναπροσδιορίζονται προς τα κάτω τα οικονομικά κριτήρια για να δικαιούται κάποιος την παροχή.

Συγκεκριμένα, η εγκύκλιος του ΙΚΑ αναφέρει πως με βάση Υπουργική Απόφαση του 2012 τα κριτήρια υπαγωγής ωφελούμενων στο πρόγραμμα μεταξύ άλλων είναι «το συνολικό ετήσιο ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα να μην υπερβαίνει αυτό της χαμηλότερης εισοδηματικής κλίμακας που προβλέπεται, κάθε φορά, για την παροχή του ΕΚΑΣ».

Με τις διατάξεις, όμως του νέου Ασφαλιστικού, τροποποιήθηκε το συνολικό ετήσιο ατομικό και οικογενειακό εισόδημα που προβλέπεται στην χαμηλότερη εισοδηματική κλίμακα για την παροχή του ΕΚΑΣ.

Κατά συνέπεια, για την υπαγωγή ωφελούμενων στο πρόγραμμα, το συνολικό ετήσιο ατομικό εισόδημα δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 7.216 ευρώ ή το οικογενειακό, το ποσό των 11.000 ευρώ.

Τα κριτήρια ένταξης στο Πρόγραμμα

Να έχουν κριθεί ανάπηροι με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω ανεξαρτήτου ορίου ηλικίας.
Να διαβιούν μόνοι τους ή με σύζυγο ή άλλο πρόσωπο που πληροί τις λοιπές προϋποθέσεις υπαγωγής στο πρόγραμμα.
Η κατάσταση της υγείας τους, λόγω ασθένειας, να καθιστά δυσχερή την κάλυψη των καθημερινών τους αναγκών.
Να μην λαμβάνουν επίδομα απολύτου αναπηρίας ή εξωϊδρυματικό επίδομα ή οποιοδήποτε άλλο επίδομα συμπαράστασης από τον ασφαλιστικό τους Φορέα.


Πηγή