Ο πιο σκληρός Χειμώνας των Μνημονίων: Φόροι €23,2 δισ. ευρώ σε πέντε μήνες (λίστα)

wpid-wp-1471459367321.jpeg

Το ιλιγγιώδες ποσό των 23,296 δισ. ευρώ θα πρέπει να καταβάλλουν έως το τέλος του χρόνου οι φορολογούμενοι.

Ολα αυτά την ώρα που η φοροδοτική ικανότητα έχει πλέον εξαντληθεί όπως φαίνεται και από τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού.
Με τα έσοδα του κράτους τον Ιούλιο να σημειώνουν κατακόρυφη πτώση το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά οι φορολογούμενοι να πληρώνουν για τους επόμενους πέντε μήνες το ποσό των 4,6 δισ. ευρώ. Ποσό που προκαλεί ίλιγγο στους υπόχρεους αλλά και πονοκέφαλο στην ηγεσία του οικονομικού επιτελείου, καθώς η απόκλιση από τους στόχους θα προκαλέσει την ενεργοποίηση του δημοσιονομικού κόφτη. Το ποσό που θα καταβληθεί φέτος στις εφορίες είναι κατά 2,518 δισ. ευρώ μεγαλύτερο σε σχέση με το 2015 και ως το τέλος Ιανουαρίου του 2017 μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, επιτηδευματίες και επιχειρήσεις καλούνται να πληρώνουν κάθε μήνα περίπου 4,6 δισ. ευρώ προκειμένου να αποφευχθούν αποκλίσεις, ενώ στην περίπτωση που τεθεί -όπως γίνεται άλλωστε κάθε έτος- ως χρονικό όριο «κλεισίματος» του προϋπολογισμού στο σκέλος των εσόδων ο Φεβρουάριος του 2017, οι υποχρεώσεις ανέρχονται περίπου σε 3,3 δισ. ευρώ σε μηνιαία βάση. Αξίζει να σημειωθεί ότι από το συνολικό ποσό των 23,296 δισ. ευρώ, τα 6,3 δισ. ευρώ αφορούν άμεσους φόρους, οι οποίοι προέρχονται από τον φόρο εισοδήματος, τον ΕΝΦΙΑ -η πληρωμή της πρώτης από τις πέντε δόσεις του οποίου ξεκινά από τον επόμενο μήνα-, αλλά και την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας. Ειδικότερα, με βάση τον «λογαριασμό» που έχουν εκδώσει στο υπουργείο Οικονομικών, οι φορολογούμενοι καλούνται:
τον Σεπτέμβριο να πληρώσουν περίπου 1,8 δισ. ευρώ, τα οποία αναμένεται να προέλθουν από τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος και την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ.
τον Οκτώβριο εξοφλείται η δεύτερη δόση του ΕΝΦΙΑ, η οποία υπολογίζεται σε περίπου 550 εκατ. ευρώ.
τον Νοέμβριο ολοκληρώνεται η καταβολή του φόρου εισοδήματος με την πληρωμή της τρίτης δόσης, ενώ πρέπει να καταβληθεί και η τρίτη δόση του ΕΝΦΙΑ. Φόροι από τους οποίους το υπουργείο υπολογίζει την είσπραξη 1,7- 1,8 δισ. ευρώ.
τον Δεκέμβριο έρχεται η τέταρτη δόση του φόρου ακινήτων, αλλά και τα νέα τέλη κυκλοφορίας του 2017 για Ι.Χ. και μοτοσικλέτες που υπολογίζεται ότι θα αποφέρουν στα δημόσια ταμεία περίπου 1 – 1,1 δισ. ευρώ.
τον Ιανουάριο 2017 θα πρέπει να καταβληθεί από τους υπόχρεους η τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ, από τον οποίο αναμένεται να εισρεύσουν συνολικά έσοδα ύψους 2,65 δισ. ευρώ.


Πηγή