Οι μυστικοί διάλογοι Τσίπρα-Ολάντ στο μοιραίο Eurogroup του Ιουνίου το 2015

wpid-wp-1471551246233.jpeg

Ελληνικό ενδιαφέρον έχει το βιβλίο «Ιδιωτικές συζητήσεις με τον Πρόεδρο» των Antonin André και Karim Rissouli, που αφορά τον Φρανσουά Ολάντ.

Το βιβλίο, όπως προϊδεάζει και ο τίτλος του, περιλαμβάνει ιδιωτικές συζητήσεις του Γάλλου προέδρου από τις 17 Φεβρουαρίου 2012 έως τις 24 Μαΐου 2016.

Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται και συνομιλίες του Φρανουά Ολάντ με τον Ελληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Στο βιβλίο υπάρχουν δύο κεφάλαια με ελληνικό ενδιαφέρον.

Το κεφάλαιο «20» με τίτλο: «Ο φίλος Τσίπρας» είναι αφιερωμένο στις διαπραγματεύσεις του Ιουλίου του 2015, στις Βρυξέλλες. Αντίστοιχα, στο κεφάλαιο «21», με τίτλο: «Βοήθησέ με να σε βοηθήσω» ο Γάλλος Πρόεδρος αναφέρει: «Γύρω στις 6.00 το πρωί, οι συζητήσεις ήταν εντελώς μπλοκαρισμένες. Εκεί πίστεψα ότι θα τελειώσει άσχημα, διότι ο Τσίπρας ήταν στα όρια του και έλεγε ότι δεν μπορούσε να πάει παραπέρα. Αυτό επιλύθηκε χάρη σε μια συνάντηση που πραγματοποιήσαμε με τον Τουσκ , τη Μέρκελ, και τον Τσίπρα. Ο Τσίπρας αποχωρεί για να διαπραγματευτεί με την ομάδα του και επιστρέφει με μια πρόταση για το Ταμείο που επιτρέπει επιτέλους τη συμφωνία. Είναι εκείνος που ξεμπλοκάρει την κατάσταση. Με τη στήριξή μας, αλλά αυτός το έκανε».


Πηγή