Ο Στράτος της καρδιάς μας…

wpid-wp-1462994122418.jpeg

Σαν σήμερα στις 11 Μαϊου του 1990 πέθανε ο Στράτος Διονυσίου, ένας από τους σημαντικότερους λαϊκούς τραγουδιστές.

Γεννήθηκε στις 8 Νοεμβρίου του 1935 στη Νιγρίτα των Σερρών. Το 1947 άφησε το χωριό του και πήγε να ζήσει στους Αμπελόκηπους της Θεσσαλονίκης. Το 1955 παντρεύτηκε τον παιδικό του έρωτα, τη Γεωργία Λαβένη, με την οποία απέκτησαν τέσσερα παιδιά: Τον Άγγελο, την Τασούλα, το Στέλιο και το Διαμαντή.

Έπειτα από διάφορες δουλειές, ως μικροπωλητής ή ως ράφτης, ο Στράτος έκανε το ντεμπούτο του ως επαγγελματίας τραγουδιστής στο θρυλικό νυχτερινό κέντρο «Φαρίντα» της Θεσσαλονίκης. Μετά το θρίαμβο της «Φαρίντα», αποφάσισε να κατέβει στην Αθήνα, όπου γνωρίζεται με την Καίτη Γκρέι, η οποία του προτείνει συνεργασία στο «Αστέρα» της Κοκκινιάς. Το 1959 γραμμοφώνησε τον πρώτο του δίσκο 45 στροφών με το τραγούδι «Δεν είμαι ένοχος» σε στίχους Χρήστου Κολοκοτρώνη και μουσική Σταύρου Χατζηδάκη.

Για ένα διάστημα, ως το 1967 ο Διονυσίου γίνεται γνωστός από τις δεύτερες εκτελέσεις μεγάλων λαϊκών τραγουδιών, όπως η «Αχάριστη» του Τσιτσάνη, το «Παλιογέφυρο» και το «Πριν το χάραμα» του Παπαϊωάννου, τη «Μπαμπέσα» του Μητσάκη, το «Φτωχομπούζουκο» του Χιώτη.

Την μεγάλη του δόξα ο Στράτος Διονυσίου τη γνώρισε το 1967. Εκείνη τη χρονιά γνωρίστηκε και άρχισε να συνεργάζεται με έναν από τους μεγαλύτερους συνθέτες του λαϊκού τραγουδιού, τον Άκη Πάνου. Ο Πάνου του έδωσε τραγούδια που έγιναν αμέσως επιτυχίες: «Και τι δεν κάνω», «Γιατί καλέ γειτόνισσα», «Του κόσμου το περίγελο», «Άστη να φύγει», «Εγώ καλά σου τα ‘λεγα», «Στο σταθμό του Μονάχου», «Θα ρίξω ροδοζάχαρη», «Ήταν ψεύτικα», «Μια γυναίκα», «Φέρτε το παιδί του χάρου» έγιναν πολύ μεγάλες επιτυχίες στα επόμενα χρόνια.

Παράλληλα συνεχίζει με ιδιαίτερη επιτυχία τις εμφανίσεις του στο κέντρο «Σου- Μου», όπου τον άκουσε ο Μίμης Πλέσσας, ο οποίος του έγραψε μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες στην ιστορία του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού, το «Βρέχει φωτιά στη στράτα μου», σε στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου. Το τραγούδι ακουγόταν στην ταινία «Ορατότης μηδέν». Από το σημείο εκείνο και μετά τα πράγματα πήραν το δρόμο τους. Ο Στράτος κυκλοφόρησε στη συνέχεια πλειάδα τραγουδιών που έσπασαν ρεκόρ πωλήσεων: «Ο παλιατζής», «Μπαγλαμάδες και μπουζούκια», «Ένας αητός γκρεμίστηκε», «Αγάπη μου επικίνδυνη», «Αφιλότιμη», ορισμένες μόνο από τις μεγάλες του επιτυχίες.

Το 1973 συνελήφθη για παράνομη κατοχή όπλου και ναρκωτικών. Καταδικάστηκε, εξέτισε την ποινή του και απελευθερώθηκε την άνοιξη του 1976. Παρά το βαρύ κλίμα και ενώ οι περισσότεροι εκτιμούσαν ότι είχε «καεί» ως τραγουδιστής, ο Στράτος κάνει μια θριαμβευτική επανεμφάνιση με τον δίσκο «Υποκρίνεσαι», ο οποίος πουλάει πάνω από 100.000 κομμάτια σε λιγότερο από τρεις μήνες.

Τη δεκαετία του ’80 ο Στράτος Διονυσίου έσπασε κάθε ρεκόρ πωλήσεων. Έκανε πολύ μεγάλες επιτυχίες, τραγούδια που όχι μόνο ακούγονται και σήμερα, αλλά βγαίνουν σε δίσκους, σε επανεκτελέσεις και σε διασκευές. Είναι λίγο-πολύ τα τραγούδια που τραγούδησαν όλοι κάποτε και ακούγονται ως και σήμερα από τα ραδιόφωνα σαν να είναι καινούρια. «Υποκρίνεσαι», «Τα πήρες όλα», «Και λέγε-λέγε», «Άκου βρε φίλε», «Ο λαός τραγούδι θέλει», «Ο Σαλονικιός», «Με σκότωσε γιατί την αγαπούσα», «Εγώ ο ξένος», «Ένα λεπτό περιπτερά», «Θυμήσου», «Της γυναίκας η καρδιά», «Ο ταξιτζής» και πολλά άλλα.

Το φαινόμενο Διονυσίου αξίζει ιδιαίτερη προσοχή. Η μεγάλη έκταση της φωνής του, η βραχνάδα του, η δυνατότητα αλλαγής έκφρασης και ύφους ανάλογα με το θέμα του τραγουδιού, ήταν κάτι το ανεπανάληπτο. Το χάρισμα που έκανε ιδιαίτερη εντύπωση στους δημιουργούς των τραγουδιών του Στράτου, ήτανε η ικανότητά του να ηχογραφεί ταχύτατα τα τραγούδια τους, με τον δικό του μοναδικό τρόπο. Ξεκινούσε την ηχογράφηση το μεσημέρι και μέχρι το απόγευμα είχε τελειώσει όλον το δίσκο, με τα σιγόντα και την ερμηνεία του έτσι γεμάτη όπως ακούγεται στους δίσκους του!

Ο Στράτος Διονυσίου πέθανε το πρωινό της 11ης Μαΐου 1990 από ρήξη ανευρύσματος κοιλιακής αορτής αφήνοντας ένα μεγάλο κενό στο λαϊκό πεντάγραμμο, σε ηλικία μόλις 55 χρόνων.

image

http://www.imerodromos.gr/