ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ! Χωρίς αποτέλεσμα η συνάντηση Κατρούγκαλου με Τρόικα για το ασφαλιστικό!

wpid-wp-1460065049674.jpeg

Χωρίς να ουσιαστικό αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε η τρίωρη συνάντηση του υπουργού Εργασίας κ. Κατρούγκαλου με τους εκπροσώπους των δανειστών στο Χίλτον.

Η επόμενη συνάντηση οριστικε να γίνει το Σάββατο και πλέον φαντάζει αρκετά δύσκολο να επέλθει έστω και η προσωρινή συμφωνία μέχρι την Κυριάκη που ελπίζει η Κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα όσον αφορά στο ασφαλιστικό, μολονότι από την ελληνική πλευρά «διαρρέει» ότι υπουργείο Εργασίας και δανειστές βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία, κυρίως σε ό,τι αφορά την εθνική σύνταξη, το «αγκάθι» των περικοπών στις επικουρικές συντάξεις παραμένει, καθώς είναι άγνωστο εάν οι πιστωτές θα δεχτούν την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μία ποσοστιαία μονάδα.

Η ελληνική πλευρά επιμένει πως δεν μπορεί να κάνει άλλη υποχώρηση πέραν της πρότασης για μειώσεις έως και 40% στις επικουρικές συντάξεις με δίχτυ ασφαλείας τα 1.400 ευρώ (από κύριες και επικουρικές συντάξεις) και στόχο την εξοικονόμηση 200 εκατ. ευρώ.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών και κυρίως το ΔΝΤ εμφανίζονται να επιμένουν στην εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, ενώ η κυβέρνηση αντιπροτείνει τον κανόνα βιωσιμότητας,, βάσει του οποίου ένα σημαντικό μέρος των ελλειμμάτων μπορεί να καλυφθεί και από την εκποίηση της περιουσίας του ΕΤΕΑ, η οποία εκτιμάται σε 2,5 δισ. ευρώ, ενώ αναμένεται να αυξηθεί, με την ένταξη σε αυτό και των κλάδων εφάπαξ.

Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και όσον αφορά στους νέους συντελεστές αναπλήρωσης. Οι δανειστές φαίνεται πως συμφωνούν με την ελληνική πρόταση για συντελεστή 0,77% για κάθε έτος μέχρι τη 15ετία από 0,80% της αρχικής πρότασης, καθώς και για συντελεστή 2% για τα έτη από 39,1 μέχρι 42.

Παραμένουν βέβαια έντονες οι διαφωνίες για τους ενδιάμεσους συντελεστές, καθώς το τελικό ποσοστό αναπλήρωσης που ζητούν οι θεσμοί δεν ξεπερνά το 40% (για την ανταποδοτική σύνταξη), ενώ η ελληνική πλευρά προτείνει 45%.

Παράλληλα, οι εκπρόσωποι των θεσμών εμφανίζονται να εγείρουν νέα θέματα, όπως αυτό με τις συντάξεις χηρείας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ζητούν να τεθεί το 57ο έτος ηλικίας ως όριο για τους δικαιούχους σύνταξης χηρείας. Ζητούν δηλαδή (και φαίνεται πως το υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να κλειδώσει τη συμφωνία, θα το αποδεχθεί) οι επιζώντες σύζυγοι να δικαιούνται σύνταξη σε περίπτωση θανάτου συνταξιούχου ή ασφαλισμένου, εφόσον είναι από 57 ετών και άνω.

Οι νεότεροι θα λαμβάνουν τη σύνταξη χηρείας μόνο για τρία έτη, ενώ, σε περίπτωση ύπαρξης ανήλικων τέκνων, η σύνταξη χηρείας θα καταβάλλεται μέχρι την ενηλικίωση των παιδιών, ή σε περίπτωση σπουδών με τη συμπλήρωση του 24ου έτους ηλικίας τους.

image

http://www.crashonline.gr/