Απίστευτο! Εισαγγελική έρευνα κατά Γερμανού καλλιτέχνη για… “προσβολή” του Ερντογάν

wpid-wp-1459970476544.jpeg

Οι γερμανικές εισαγγελικές αρχές ξεκίνησαν προκαταρκτική έρευνα σε βάρος ενός σατιρικού καλλιτέχνη επειδή διάβασε στην τηλεόραση ένα ποίημά του στο οποίο εμφάνιζε τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ως παιδεραστή και κτηνοβάτη.

“Από νομικής άποψης, ενδέχεται να πρόκειται για παραβίαση του άρθρου 103 του ποινικού κώδικα που αφορά την προσβολή από ιδιώτες σε βάρος εκπροσώπων ή θεσμών ξένου κράτους”, εξήγησε ο εισαγγελέας της Μαγεντίας, Γκερντ Ντόιτσλερ. Το αδίκημα αυτό μπορεί να επιφέρει ποινή φυλάκισης έως και τριών ετών.

Η εισαγγελία θα ζητήσει από τη δημόσια τηλεόραση ZDF το επίμαχο βίντεο για να αποφασίσει εάν θα κινηθεί δικαστικά σε βάρος του Γιαν Μπέχμερμαν. Για να γίνει κάτι τέτοιο πάντως θα πρέπει η τουρκική κυβέρνηση να ζητήσει επισήμως τη δίωξη του καλλιτέχνη.

Η προκαταρκτική έρευνα γίνεται μετά τις περίπου 20 καταγγελίες που έγιναν στις αρχές μετά την προβολή, στα τέλη Μαρτίου, του σατιρικού ποιήματος από την τηλεόραση. Ο Μπέχμερμαν, με φόντο την τουρκική σημαία και ένα πορτρέτο του Ερντογάν, διάβασε το ποίημα στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι ο Τούρκος πρόεδρος καταπιέζει τις μειονότητες, “χτυπά τους Κούρδους, πλήττει τους χριστιανούς και βλέπει εικόνες παιδικής πορνογραφίας”.

Την 1η Απριλίου το κανάλι απέσυρε το βίντεο από το αρχείο του. Την ίδια ημέρα ο Στέφεν Ζάιμπερτ, ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου ‘Αγγελα Μέρκελ έκανε λόγο για ένα ποίημα “σκοπίμως προσβλητικό”.

Ο Μπέχμερμαν διάβασε το ποίημά του σε ένδειξη διαμαρτυρίας επειδή η τουρκική κυβέρνηση κάλεσε τον πρεσβευτή της Γερμανίας στην Άγκυρα ζητώντας εξηγήσεις για μια άλλη σατιρική εκπομπή όπου προβλήθηκε ένα τραγούδι σχετικά με την καταστολή των ελευθεριών από τον πρόεδρο Ερντογάν. Είχε υπογραμμίσει μάλιστα ότι το δικό του έργο παραβίαζε τον γερμανικό ποινικό κώδικα, σε αντίθεση με το σατιρικό τραγούδι που στάθηκε αφορμή για το διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Βερολίνου και Άγκυρας.

Μετά την απόσυρση του βίντεο από το ZDF ο ποιητής δήλωσε προκλητικά ότι αυτό “καταδεικνύει ποια είναι τα όρια της σάτιρας στη Γερμανία”.

image

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Βερολίνο, Γερμανία