«Διδάσκει πολιτισμό» ο Μπαλτάς: «Ο Γιαν Φαμπρ, είναι καλλιτεχνική προσωπικότητα διαμετρήματος…» (βίντεο διαμετρήματος)

wpid-wp-1459531390134.jpeg

Τι διαμετρήματος δεν μας εξηγεί μόνο…

Οχι μόνο δεν πτοείται από τις σχεδόν πάνδημες αντιδράσεις για τον διορισμό του Γιαν Φαμπρ στο «Ελληνικό Φεστιβάλ» και τις αμφιλεγόμενες καλλιτεχνικές του ανησυχίες, αλλά τον αποθεώνει, ο αρμόδιος υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς.

Σε ανακοίνωσή του, με την οποία απαντά στην σκληρή κριτική που δέχθηκε από ΝΔ και Ποτάμι, ο κ. Μπαλτάς διαβλέπει μάλιστα και «πολιτική ταύτιση» Μητσοτάκη-Θεοδωράκη. Ο κ. Μπαλτάς υποστηρίζει ότι ο Γιαν Φαμπρ είναι «καλλιτεχνική προσωπικότητα διαμετρήματος». Οσο για τις αιτιάσεις για τον «αφελληνισμό» Φεστιβάλ, παραπέμπει στην ανακοίνωση που εξέδωσε το ΔΣ του «Ελληνικού Φεστιβάλ Α.Ε, όπου «στριμώχτηκαν» και ελληνικά δρώμενα, μετά τις αντιδράσεις.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΥΠΠΟ Αριστείδη Μπαλτά:

Εντύπωση προκαλεί η πολιτική ταύτιση που διαφαίνεται πίσω από τη συγχρονισμένη επίθεση που εξαπέλυσαν η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ και ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ.

«Με έκπληξη, αλλά κυρίως με λύπη» ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ανακαλύπτει «την κατάργηση της παρουσίας των Ελλήνων δημιουργών» και «τον αφελληνισμό ενός κατεξοχήν εθνικού, πνευματικού, αλλά και τουριστικού προϊόντος».

Ο «αφελληνισμός» συνίσταται στην ανάθεση της καλλιτεχνικής ευθύνης του Ελληνικού Φεστιβάλ σε μία καλλιτεχνική προσωπικότητα του διαμετρήματος του Γιαν Φαμπρ και στο πρόγραμμα που αυτός πρότεινε, μια πολιτιστική μεταρρύθμιση που εμπεριέχει και μια ουσιαστική παιδαγωγική διαδικασία.

Θα παραμείνει έκπληκτος, αλλά με χαρά αυτή τη φορά, όταν πληροφορηθεί και τα ελληνικά δρώμενα του Φεστιβάλ. Τον παραπέμπουμε στη σημερινή ανακοίνωση του ΔΣ του «Ελληνικού Φεστιβάλ» Α.Ε.

Τον δε διεθνή προσανατολισμό του Φεστιβάλ υποσχέθηκε να διευρύνει ο κ. Γιαν Φαμπρ και μέσα από ένα συστηματικό πρόγραμμα που εκτείνεται σε όλη τη διάρκεια της θητείας του και πρόκειται να συνδέσει στενότερα την ούτως ή άλλως πολύ σημαντική ελληνική καλλιτεχνική παραγωγή με την Ευρώπη και τον κόσμο.

Μετά τον κ. Μητσοτάκη, ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης λυπήθηκε –και αυτός- «αφάνταστα με την αναιτιολόγητη αποπομπή του Γιώργου Λούκου». Δηλαδή ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ θα επιθυμούσε να διατηρούνται στις θέσεις τους διευθυντές δημοσίων οργανισμών, οι οποίοι είναι κατηγορούμενοι για κακουργηματικές πράξεις που αφορούν κακοδιαχείριση δημοσίου χρήματος;

Τέλος, να πληροφορήσουμε τον κ. Θεοδωράκη ότι η αμοιβή του κ. Φαμπρ είναι η κατώτερη αμοιβή που έχει λάβει ποτέ Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ και θα αναρτηθεί στη Διαύγεια από τον αρμόδιο φορέα, όπως και όλες οι αμοιβές των καλλιτεχνικών συντελεστών, κάτι που δεν συνέβαινε ποτέ έως τώρα.

image

https://hellasforce.com/2016/04/01/