ΤΩΡΑ ΒΑΖΟΥΝ ΧΕΡΙ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ: Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ζητά να επιστρέψουν επιδοτήσεις 425 εκατ. ευρώ

wpid-wp-1457442270122.jpeg

Επικυρώθηκε οριστικά από το Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ η υποχρέωση του Ελληνικού Δημοσίου να ανακτήσει από τους Έλληνες αγρότες την παράνομη κρατική ενίσχυση ύψους 425 εκατομμυρίων ευρώ (πακέτο Χατζηγάκη), η οποία είχε χορηγηθεί εξαιτίας δυσμενών καιρικών συνθηκών, το 2009.Όπως αναφέρει το Βήμα, αυτή τη φορά ήταν η Ελλάδα που έφερε την υπόθεση στο εδώλιο του Γενικού Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την ελπίδα να περιοριστεί το συνολικό ύψος των καταλογισμών που πρέπει να επιστρέψει και των προστίμων που πρέπει να καταβάλλει για παράνομες κρατικές ενισχύσεις σε αγρότες και αγροτικούς συνεταιρισμούς. Το σχετικό κονδύλι που ζητείται από τη χώρα μας,  για διάφορες υποθέσεις, φτάνει τα τρία δισεκατομμύρια ευρώ.

Για τα πρόστιμα της απόφασης, που αφορούν περισσότερες από 300 παραβάσεις, η ελληνική πολιτεία πλήρωσε πρόσφατα την πρώτη δόση, ύψους 311 εκατ. ευρώ κι ακολουθεί συνέχεια κάθε χρόνο.

Όσον αφορά στους καταλογισμούς (πακέτο Χατζηδάκη, Κοντού κ.ά.) η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιμένει να επιστραφούν και μάλιστα έντοκα από τους ίδιους τους αγρότες, διαφορετικά η χώρα θα παραπεμφθεί στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

image

http://www.crashonline.gr/