Και επίσημα εκτός Μνημονίου η Κύπρος με τη «βούλα» του Eurogroup

wpid-wp-1457383645681.jpeg

Το αποψινό Eurogroup η συνεδρία έληξε λίγο μετά τις 19:00, ήταν «το τελευταίο μνημονιακό Eurogroup για την Κύπρο», ανακοίνωσε μέσω του λογαριασμού του στο Twitter, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος συμμετέχει στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας στις Βρυξέλλες.

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, Γερούν Ντάισελμπλουμ, κάνει λόγο για «success story», ανακοινώνοντας και επίσημα την έξοδο της Κύπρου από το Μνημόνιο.

Τα συγχαρητήρια του Εurogroup έλαβε ο υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης και η κυπριακή οικονομία για την έξοδο από το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, η Κύπρος μπορεί πια να χρηματοδοτεί τον εαυτό της και έχει επιστρέψει σε τροχιά ανταγωνιστικότητας.

«Ήταν το τελευταίο Εurogroup πριν από το τέλος του μήνα», εξήγησε από την πλευρά του ο Επιτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί. «Πρέπει να δώσουμε τα συγχαρητήριά μας στην Κύπρο». κατέληξε.

Θερμά συγχαρητήρια προς το λαό της Κύπρου για τα επιτεύγματά του και την εντυπωσιακή ανάκαμψη της οικονομίας στα τρία χρόνια του προγράμματος προσαρμογής, εκφράζει και η εκτελεστική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, με γραπτή ανακοίνωση.

Λίγο νωρίτερα ο ο υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, που συμμετείχε στη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες, είχαι ανακοινώσει μέσω Twitter ότι η Κύπρος είναι «εκτός Μνημονίου».

Απόψε, η Κύπρος έλαβε ουσιαστικά το πράσινο φως από το Eurogroup για έξοδο από το μνημονιακό πρόγραμμα, αν και επίσημα αυτό θα συμβεί στις 31 Μαρτίου.

Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρει τα εξής:
Το τελευταίο μνημονιακό Eurogroup για την Κύπρο. Τρία χρόνια δουλείας και συνέπειας. Συνεχίζουμε με σοβαρότητα.

Από την πλευρά του ο Γ.Ντάισελμπλουμ ανέφερε: «Συγχαρητήρια στην Κύπρο. Η οικονομική βοήθεια τελειώνει, πίσω στην βιώσιμη ανάπτυξη. Success Story με μια δυνατή και αποφασισμένη κυβέρνηση».

image

philenews