Έχετε 500άρικα στην κατοχή σας; Σε ποιες περιπτώσεις φακελώνεστε

wpid-wp-1459143140053.jpeg

Πανικό έχει προκαλέσει στους κατόχους 500άρικων το «φακέλωμα» τους από τις τράπεζες αν επιχειρήσουν να το ανταλλάξουν με μικρότερα χαρτονομίσματα. Μέχρι στιγμής πάντως δεν υπάρχει πρόθεση άμεσης απόσυρσης και έτσι δεν υπάρχει και λόγος πανικού.

Όπως μάλιστα λένε υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη ακόμη και αν υπάρξει απόφαση για απόσυρση τότε σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται το χαρτονόμισμα να χάσει την αξία του και θα υπάρχει μεγάλη περίοδος για την ανταλλαγή του. Αν μάλιστα ληφθεί απόφαση για απόσυρση απλά δεν θα εκδίδονται νέ χαρτονομίσματα μέχρι τη σταδιακή πλήρη απόσυρσή τους.

Σε ό,τι αφορά στο “φακέλωμα” είναι σαφές αυτό που περιγράφεται από πηγές της Τράπεζας της Ελλάδας: “Αν κάποιος έχει έναν οποιονδήποτε λογαριασμό σε οποιαδήποτε τράπεζα και πάει να αλλάξει 500αρικα, δεν καταγράφονται τα στοιχεία του. Αν είναι άγνωστος καταγράφονται. Αυτό επιβάλει η διεθνής νομοθεσία”.

Ουσιαστικά εάν υπάρχει κάποια καταγραφή, αυτή υπάρχει για να αποφευχθεί το ξέπλημα μαύρου χρήματος και κανένας άλλος λόγος. Σε ό,τι αφορά στην προμήθεια που κρατούν οι τράπεζες και αυτή διαφέρει από τράπεζα σε τράπεζα και συνήθως είναι 0,15%.

image

http://www.pronews.gr/