Ο «ξεχασιάρης» κ. Σταύρος

wpid-wp-1454748375739.jpeg

Μια από τις δικαστικές υποθέσεις που υπό άλλες συνθήκες θα συγκέντρωνε τα φώτα της δημοσιότητας αφορά τη δικαστική διερεύνηση γύρω από τον υπέρογκο δανεισμό του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη (ΔΟΛ).

Κεντρικό πρόσωπο στην όλη ιστορία είναι ο Σταύρος Ψυχάρης, εκτελεστικός πρόεδρος του Οργανισμού και εκδότης, μεταξύ άλλων, των εφημερίδων «Το Βήμα» και «Τα Νέα».

Ο Σταύρος Ψυχάρης έχει ήδη καταθέσει ως ύποπτος για τη διάπραξη του αδικήματος της ηθικής αυτουργίας σε απιστία αναφορικά με την υπέρογκη δανειοδότηση που έλαβε ο Οργανισμός από τράπεζες.

Συγκεκριμένα, όπως είχε δημοσιεύσει η «Εφ.Συν.» στις 17 Οκτωβρίου 2015, ο ΔΟΛ είναι ο πλέον υπερδανεισμένος, καθώς συνολικά οφείλει και στις τέσσερις μεγάλες τράπεζες το ιλιγγιώδες ποσό των 197.695.331 ευρώ.

Αναλυτικότερα, τα μισά από αυτά (98,1 εκατ. ευρώ) είναι δάνεια από την Alpha Bank (τα 93,8 εκατ. ευρώ εξ αυτών σε ρύθμιση), 21 εκατ. ευρώ από την Πειραιώς βρίσκονται επίσης σε ρύθμιση. Από την Εθνική έχει λάβει 73 εκατ. ευρώ και από την Eurobank ακόμα 5 εκατ. ευρώ.

Η έρευνα των αρμόδιων οικονομικών εισαγγελέων αφορά αυτά τα δάνεια, για τα οποία ελέγχονται ως ύποπτοι για φυσική αυτουργία 45 στελέχη των τραπεζών που χορήγησαν αυτά τα δάνεια, καθώς συμμετείχαν σε τραπεζικές επιτροπές που τα ενέκριναν.

Οι αρμόδιες αρχές έχουν θέσει στο «μικροσκόπιο» τα δάνεια που χορηγήθηκαν από το 2006 και μετά, ενώ εξετάζονται οι εγγυήσεις τους, η εξυπηρέτησή τους, η πιθανή ζημία που προκάλεσαν στις τράπεζες και το πού κατέληξαν αυτά τα ποσά.

Στα χέρια τους έχουν μάλιστα και το πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος, το οποίο -αν και χαρακτηρίζεται «στρογγυλεμένο»- αφήνει έκθετο τον εκδότη.

Ο Σταύρος Ψυχάρης εκλήθη να καταθέσει στους αρμόδιους οικονομικούς εισαγγελείς, ωστόσο η εξέτασή του έλαβε τρεις αναβολές. Καταληκτική διορία προκειμένου να εμφανιστεί ενώπιον των εισαγγελέων ήταν η 8η Ιανουαρίου 2016. ο Σταύρος Ψυχάρης μέσω των συνηγόρων του ζήτησε νέα αναβολή, η οποία όμως δεν έγινε δεκτή.

Εννέα ημέρες νωρίτερα, δηλαδή στις 31 Δεκεμβρίου 2015, έληγε δόση δανείου συνολικού ύψους 3,5 εκατ. ευρώ, που αφορούσε αναχρηματοδοτημένο δάνειο 96 εκατ. ευρώ.

Ο Σταύρος Ψυχάρης δεν την κατέβαλε εγκαίρως, παρά μόνον στις 8 Ιανουαρίου, την ίδια ημέρα δηλαδή που έπρεπε να εμφανιστεί ενώπιον των οικονομικών εισαγγελέων. Τελικά, κατέθεσε υπόμνημα, τρεις ημέρες αργότερα, στις 11 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αξιοποίησε την από μέρους του καταβολή της δόσης των 3,5 εκατ. ευρώ ως επιχείρημα για να υποστηρίξει ότι ήταν «ενήμερος», ότι δηλαδή εξυπηρετεί, ως οφείλει, τα δάνειά του.

Ωστόσο γνωρίζοντες την υπόθεση προχωρούν σε ορισμένες καίριες παρατηρήσεις: ο Σταύρος Ψυχάρης κατάφερε να καταβάλει το συγκεκριμένο ποσό την ώρα που στα μέσα ενημέρωσής του οι εργαζόμενοι είναι επί μήνες απλήρωτοι.

Και προσθέτουν ότι τις τελευταίες εβδομάδες αναζητά εναγωνίως νέους δανειστές ή νέους χρηματοδότες.

image

http://www.efsyn.gr/arthro/o-xehasiaris-k-stayros-0