Σε 24ωρο αποκλεισμό των Τεμπών προχωρούν οι αγρότες

wpid-wp-1454706207030.jpeg

Σε 24ωρο αποκλεισμό προχωρούν το Σάββατο οι αγρότες του μπλόκου των Τεμπών, οι οποίοι αποφασίζουν να σκληρύνουν τη στάση τους, στέλνοντας και ένα μήνυμα σε Βουλή και κυβέρνηση που τους κάλεσαν σε διακομματικό διάλογο.  Από την πλευρά της η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των αγροτών σε ανακοίνωσή της επιμένει για αφορολόγητο 30.000 ευρώ και διαμηνύει στην κυβέρνηση πως δεν θα την αφήσει «σε χλωρό κλαρί».

Σύμφωνα με απόφαση που έλαβαν οι αγρότες των Τεμπών, θα κλείσουν τον δρόμο από τις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου έως τις 12 το μεσημέρι της Κυριακής.

Παράλληλα, οι αγρότες επεξεργάζονται σειρά προτάσεων σχετικά με τα ζητήματα που τους απασχολούν, για την διαμόρφωση των οποίων έχουν ζητήσει τη γνώμη εργατολόγων και φοροτεχνικών, και προετοιμάζονται για την πανελλαδική σύσκεψη εκπροσώπων των μπλόκων που έχουν συγκαλέσει για το μεσημέρι της Κυριακής στο Πνευματικό Κέντρο Νίκαιας.

Παρεμβάσεις από την κυβέρνηση

Σε μια προσπάθεια να εκτονώσει το τεταμένο κλίμα, η κυβέρνηση προχωρεί σε παρεμβάσεις για την ενίσχυση των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών και σε αυτό το πλαίσιο προχωρεί στη σύνταξη μητρώου αγροτών με αυστηρά κριτήρια, μέσω του οποίου θα παρέχονται φορολογικά, ασφαλιστικά και επενδυτικά οφέλη.

Σύμφωνα με το Έθνος, προκειμένου να ενταχθεί κάποιος στο μητρώο αγροτών θα πρέπει:

να αντλεί τουλάχιστον το 50% του εισοδήματός του από τον αγροτικό τομέα
να ασχολείται επαγγελματικά στην εκμετάλλευσή του τουλάχιστον κατά 30% του συνολικού ετήσιου χρόνου εργασίας
να είναι ασφαλισμένος στον ΟΓΑ
Τα οφέλη για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες που θα ενταχθούν στο μητρώο θα έχουν να κάνουν με το φορολογικό, το ασφαλιστικό και το πρόγραμμα επενδύσεων. Ειδικότερα:
θα προβλέπεται χαμηλότερος φορολογικός συντελεστής, θέσπιση αφορολόγητου ορίου για το οικογενειακό εισόδημα, μεγαλύτερη ανταποδοτικότητα μεταξύ ασφαλιστικών εισφορών και παροχών, καθώς και μοριοδότηση για συμμετοχή στις δράσεις του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.

Επίσης ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ανακοίνωσε παρεμβάσεις για τη στήριξη των αγροτών:

Καθολική εφαρμογή του εργόσημου ακόμη και για τους εργάτες χωρίς χαρτιά. Το εργατικό κόστος θα εκπίπτει από το φορολογητέο εισοδημάτων αγροτών.
Έκδοση της κάρτας του αγρότη για την ενίσχυση της ρευστότητας τους με πιστωτικό όριο τις επιδοτήσεις τους
Επιτάχυνση των πληρωμών των οφειλών του δημοσίου προς τους αγρότες. Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετική απόφαση του υπουργείου Οικονομικών που υπογράφηκε σήμερα, ο ΦΠΑ θα επιστρέφεται στους αγρότες μέσα σε διάστημα ενός μήνα
Αυστηροποίηση του ορισμού του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη και επικαιροποίηση του Εθνικό Μητρώο Αγροτών.
Εν τω μεταξύ, την Παρασκευή υπεγράφη η επιστροφή φόρου στους αγρότες ειδικού καθεστώτος, ένα από τα ζητήματα που απασχολούσαν τους αγρότες. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, η επιστροφή θα πραγματοποιείται εντός μηνός από την υποβολή της αίτησης επιστροφής, σύμφωνα με τα κριτήρια τα οποία αναγράφονται στην Υπουργική Απόφαση.

Απάντηση και αιτήματα της Συντονιστικής Επιτροπής

Από την πλευρά της, η Συντονιστική Επιτροπή των μπλόκων καταγγέλλει την «αδιαλλαξία της κυβέρνησης» και την κατηγορεί για «διαστρέβλωση και η συκοφάντηση των αιτημάτων μας». Σε αυτό το πλαίσιο, οι αγρότες επισημαίνουν:

1. Η πρότασή μας για αφορολόγητο εισόδημα μέχρι 30.000 ευρώ περιλαμβάνει και τις επιδοτήσεις. Είναι αυτό που χρειάζεται μια αγροτική οικογένεια για να μπορέσει να εξασφαλίσει αξιοπρεπή διαβίωση και να μείνει και κάτι, ώστε να μπορέσει να προμηθευτεί τα μέσα και τα εφόδια για το ξεκίνημα της νέας καλλιεργητικής περιόδου. Θυμίζουμε στον υπουργό, ότι το ίδιο αίτημα δίκαια διεκδικούν όλοι οι εργατοϋπάλληλοι οι αυτοαπασχολούμενοι της πόλης, όλα τα λαϊκά στρώματα με βάση τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες τους. Κι ότι ζητάμε κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης που απέφυγε όπως «ο διάολος το λιβάνι» να πάρει θέση.

2. Η κυβέρνηση, σκόπιμα βγάζει έξω από τη φορολόγηση τις επιδοτήσεις που παίρνουν το 20% των αγροτών, οι μεγαλοαγρότες επιχειρηματίες. Αυτούς εξυπηρετεί το αφορολόγητο των επιδοτήσεων. Το ότι σήμερα σύμφωνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Απόστολου «1 στους 200 έχει καθαρό εισόδημα πάνω από 30.000 ευρώ» σημαίνει ότι αναγνωρίζει έστω κι έτσι τη σκληρή πραγματικότητα για τη φτώχεια που μεγαλώνει στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους, αλλά κυρίως ότι και η σημερινή κυβέρνηση θέλει να συνηθίσουμε να ζούμε σε συνθήκες εξαθλίωσης και φτώχειας κι όχι να διεκδικούμε καλύτερη ζωή.

3. Έκρυψε σκόπιμα ότι το αγροτικό εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτών, το οποίο ισχυρίστηκε ότι είχε άνοδο 12,1% το 2015, συνεχώς μειώνεται, αλλά στην όποια «άνοδο» «τσουβαλιάζουν» τα κέρδη των μεγαλοαγροτών επιχειρηματιών, με τη χασούρα των φτωχομεσαίων, που είχαν 50% μείωση στα χρόνια της κρίσης. Αυξημένα είναι τα κέρδη των μεγάλων αγροτικών επιχειρήσεων και βιομηχανιών μεταποίησης αγροτικών προϊόντων που υπολογίζονται κι αυτά στη συνολική αξία της αγροτικής παραγωγής.

4. Η κυβέρνηση ήταν αφοπλιστική για το μητρώο αγροτών και το κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, αφού δήλωσε ότι θέλει να παραμείνουν στην αγροτική παράγωγη μόνο 275.000 αγρότες από τους 900.000 που όπως είπε έχουν αγροτικό εισόδημα. Τι σημαίνει στην πράξη; Ότι επαληθευόμαστε όταν λέμε ότι η πολιτική αυτή επιταχύνει το ξεκλήρισμα των φτωχομεσαίων αγροκτηνοτρόφων. Επιδιώκουν να πετάξουν από την αγροτική παραγωγή πάνω από 500.000 μικρομεσαίους και φτωχούς αγρότες που η γη τους θα συγκεντρωθεί σε λίγα χέρια. Το ίδιο εξυπηρετεί και η ενίσχυση των «ομάδων παραγωγών».

5. Τα διάφορα «δισ.» της ΚΑΠ που αν φύγουμε από την ΕΕ δήθεν θα χάσουμε, ξέρει καλά ότι δεν τα παίρνουν οι μικρομεσαίοι αγρότες, αλλά οι μεγαλοαγρότες επιχειρηματίες και είναι ουσιαστικά το «τυράκι στη φάκα» για να αποδεχτούμε και να μην αντισταθούμε στο ξεκλήρισμα μας.

6. Τα στοιχειά που παρουσιαστήκαν στην Βουλή αποκάλυψαν ότι το εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτών έχει τεράστια μείωση και ότι 2 στους 3 αγρότες είναι κάτω από το όριο φτώχειας.

7. Η κάρτα αγροτών για τις συναλλαγές μας είναι ένα ακόμη βήμα στην εξαθλίωσή μας, αφού θα χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο κατάσχεσης του όποιου εισοδήματος και ενίσχυσης.

Η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των μπλόκων καταλήγει στην ανακοίνωσή της: «Δηλώνουμε στην κυβέρνηση και σε κάθε είδους συνεταίρους της ότι συνεχίζουμε και θα κλιμακώσουμε τον δίκαιο αγώνα επιβίωσής μας, ότι δεν θα την αφήσουμε σε χλωρό κλαρί, αυτήν και την αντιλαϊκή της πολιτική και δεν θα ξεμπλέξει εύκολα μαζί μας».

image

http://tvxs.gr/news/ellada/se-24oro-apokleismo-ton-tempon-proxoroyn-oi-agrotes